Můžete obcházet konfekci, vybrat jakž takž padnoucí kabát, spokojit se s 8% příměsí vlny a kabát nosit jednu sezónu. Nebo si necháte na podzim ušít luxusní vlněný kabát na míru a máte vystaráno na několik dalších sezón. Nemluvě o kvalitě a skvěle padnoucím střihu.

Kabát pro každou příležitost

Ačkoliv máte v šatníku několik kalhot a nepočítaně košil, zimní kabát obvykle kupujete jen jeden. Než se necháte změřit od krejčího, promyslete, jaký typ kabátu využijete.

  • Kabát o něco málo delší než sako se hodí jen pro volnočasové aktivity.
  • Kabát s délkou do půli stehen je univerzální a hodí se k i obleku.
  • Kabát v délce ke kolenům (nebo kousek pod ně) je formální a působí velmi elegantně.

Podle etikety je kabát jediným přípustným pánským svrchníkem k obleku, proto byste délku měli vždy zvolit tak, aby překrývala sako. „Nemusí to být jen formální plášť, je spousta variant. Nenosí se ale délka až na zem, maximálně ke kolenům,“ doporučuje Humlíček.

kabat1.png#asset:6577

Délka kabátu do půli stehen je univerzální a hodí se na formální příležitosti i do města. Zdroj foto: Pinterest

Při nákupu prvního kabátu neexperimentujte a držte se nadčasové klasiky. Z barev sáhněte po černé, tmavě šedé nebo tmavě modré.

Pokud vám v žilách koluje extravagance, sáhněte po barevném nebo vzorovaném plášti nebo pracujte s kontrastem volnějšího kabátu typu duffle coat a úzkých nohavic, radí návrhář.

Tradiční vlna versus moderní materiály

Pokud byste vybírali kabát v konfekci, budete rádi za několikaprocentní příměs vlny. A můžete si být jistí, že na těch pár procent vás kabát také zahřeje. Oproti tomu kabát na míru ze 100% vlny vás spolehlivě uchrání před mrazem, vichrem i vločkami sněhu.

Vlnu zkrátka nic nenahradí, avšak i při jejím výběru záleží na kvalitě. Tu ovlivňuje to, odkud ovce pochází, prostředí, ve kterém žije a dokonce i to, čím se krmí. „Nejkvalitnější vlna je z ovcí z Austrálie a Nového Zélandu. Za zajímavou se u nás považuje vlna s jemností 150',“ vysvětluje Humlíček.

kabat2.jpg#asset:6578

Inspirujte se v brněnském salónu – pánský kabát z kašmíru s norkovým límcem.

Skvělou volbou je také vlna s příměsí kašmíru, který úžasně hřeje, je lehký a působí elegantně.

Trendem poslední doby jsou kabáty s péřovou podšívkou, která skvěle hřeje. Sáhnout ale můžete i po nejmodernějších materiálech – i na první pohled klasický kabát v sobě totiž může skrývat podšívku s goretexovou funkční membránou.

Materiálů je nespočet a ten nejlepší podle vašich nároků vyberete společně s krejčím či módním konzultantem.

kabat6.png#asset:6582

Vlněný kabát, ideálně s příměsí kašmíru, perfektně zahřeje.

Na co si při výběru dejte pozor

S výběrem kabátu na míru je to s trochou nadsázky jako s novým autem. Strávíte spolu několik sezón, zažijete společně mráz i vichřici, okouzlíte s ním nejednu dámu a zkrátka mezi vámi vznikne silné pouto. Než si pořídíte mustanga do své skříně, ujasněte si pravidla.

  • Velikost. Nevybírejte příliš volný plášť. Ten těsnější na těle totiž udrží více tepla. Budete-li kabát nosit na oblek nebo tlustý svetr, mějte je na sobě už při měření.
  • Rukávy. Rukáv musí vždy zakrývat lem košile, neměl by ale být delší než kousek za ohyb zápěstí.
  • Zapínání. Jednořadé zapínání je klasika, snáz ale profoukne. Oproti tomu dvouřadé zapínání více zahřeje, ale nikdy takový kabát nemůžete nosit rozepnutý – volná látka vlající kolem těla nevypadá dobře.
  • Kapsy, přezky, opasky. Méně je více a u nadčasového kabátu na míru to platí dvojnásob. Vyhněte se výrazným ozdobám nebo trendy výstřelkům sezóny a držte se minimalistické klasiky. Pro ozvláštnění kabátu jsou tady doplňky.


kabat5.png#asset:6581

První kabát by měl být nadčasový, bez zbytečných ozdob a v neutrální barvě.

S čím kabát nosit

Klasickém kabátu jedině klasické doplňky. Vnímejte doplňky jako způsob, jak si pohrát s barevností, vzory a materiály. Jednou můžete být za elegána v all black outfitu, podruhé za malého hocha s pletenou červenou šálou.

  • Šála. Sáhněte po klasickém střihu nebo moderní štole. Když se teplota drží nad bodem mrazu, hodí se hedvábí. Naopak do ryze zimních teplot kolem krku uvažte šálu z merino vlny nebo kašmíru.
  • Rukavice. Jedině ty z kvalitní kůže a takové, které přesně kopírují tvar vaší ruky. K černému nebo šedému kabátu v černé barvě, k tmavě modrému i v hnědé kůži.
  • Pokrývka hlavy. Ke kabátu jedině klobouk – ten ale nesluší všem, proto po něm sáhněte jen pokud víte, že v něm vypadáte skvěle. Pokud vás baví provokativní extravagance, zkuste i kombinaci klasické ušanky a palcových rukavic.


kabat3.png#asset:6579

Kožená taška Galard, klobouk Tonak Fedora Hirzo, rukavice z jehnětiny Kara, vlněná šála s kašmírem Burberry.

Jak o vlněný kabát pečovat

Zatímco zimní bundu klidně hodíte do pračky, luxusní kabát na míru si zaslouží jen to nejlepší zacházení. Při příchodu zvenčí kabát vždy pověste na ramínko a nechte ho vyschnout. Chovejte se k němu jako k dobrému příteli a přes noc mu dopřejte pohodlný odpočinek v suchu a teple.

Vlnu je dobré kartáčovat vhodným typem kartáče s krátkým vlasem. Nic nezkazíte ani samolepícím válečkem.

Na léto kabát uložte do obalu a přidejte ochranu proti škůdcům. Možná by vás lákalo dát kabát nejprve do čistírny, krejčí to ale nedoporučuje: „Takový kabát bych jen s těžkým srdcem dal do čistírny. Ta by určitě byla schopná ho vyčistit, ale ne vyžehlit. Mají jednoduchou a rychlou metodu, že dají kabát na takovou nafukovací figurínu, která pustí páru pod tlakem a ten oděv úplně znehodnotí. Zničí vše, s čím si dal krejčí práci.“

Kabát na míru je investice, kterou budete opěvovat s každou další zimou. Abyste za pár týdnů byli připraveni na první mrazy, nechte si ho ušít v našem brněnském nebo pražském salónu už teď. Výroba totiž pár týdnů zabere.