Když je vám kolem třiceti, zákonitě strávíte několik víkendů v roce chozením na svatby. Ačkoliv později frekvence obřadů trochu klesne, mějte v šatníku vhodný model, který na svatbu obléknete. A při jeho výběru si nechte poradit, ať si neuženete ostudu.

Co by měl v důležitý den obléknout ženich, jsme psali v 1. dílu svatebního seriálu. Pokud nestojíte před oltářem, máte volbu outfitu trochu jednodušší. Bez povšimnutí ho ale také nenechte, ať snoubencům nekazíte den lesklým polyesterovým oblekem nebo košilí s nápisem na zádech.

Pokud jdete na svatbu jako hosté, zjistěte si o požadovaném stylu oblékání co nejvíc a dodržte ho. Případně se také zeptejte snoubenců – je lepší se jednou před svatbou zeptat, než celý slavnostní den trávit v nevhodném oblečení.

Dresscode svědka a svatebčanů

Svědek ani svatebčané nemusí outfit řešit tolik jako ženich, ale je jejich povinností vůči snoubencům sáhnout po vkusném a sladěném oblečení. Ležérněji outfit pojměte, pokud jdete na neformální svatbu a naopak na eleganci přidejte, pokud budete slavit v luxusním prostředí.

Především se ale držte zlatého pravidla: nikdy nevypadat lépe, než ženich. Pokud zvolíte slavnostnější oblečení než nejdůležitější muž dne, utrhnete si pořádné faux pas – a to pravému gentlemanovi opravdu nesluší.

Ačkoliv pro svědka neplatí zvláštní požadavky na dresscode, má ve své roli zodpovědnost a tak by se měl snažit v oblékání vyhovět požadavkům snoubenců. Svědek stráví většinu dne v blízkosti ženicha a bude i na hodně fotkách – na vyladěném outfitu by si proto měl dát záležet víc, než svatebčané.

svatba21.jpg#asset:6564

Svatebčani si vystačí se sladěným oblekem, košilí, kravatou a vhodnou obuví. Nic nezkazíte černým oblekem, můžete se ale i trochu odvázat a sáhnout po odstínech šedé, hnědé nebo tmavě modré. Pokud jste pozvaní na večerní obřad, buďte striktní a zůstaňte u černé.

Trendy jsou obleky s vyštíhlenou oblastí břicha a zúženými nohavicemi, pod nimiž vyniknou barevné či vzorované ponožky. K tomuto modelu potřebujete trochu extravagance v krvi a především štíhlou postavu – jinak zůstaňte u klasického střihu obleku na míru.

Pokud pozvánka hlásá méně formální styl svatby, nemusíte se bát i barevných kombinací. Skvěle na pánech každého věku vypadají kalhoty a vesta v šedé barvě sladěné s bílou košilí, tmavě modrým sakem a tmavě červenou vázankou.

Zvolíte-li na léto oblek ve světlých barvách, dejte si pozor, aby bílých a champagne doplňků nebylo příliš. Tato barva je ve svatební den vyhrazená pro ženicha a omylem vypadat jako on je přímá cesta ke společenskému faux pas.

Při výběru košile, bot a doplňků se držte nadčasovosti, volte kvalitní materiály a dobře padnoucí střihy. Pokud to styl svatby dovolí, odvažte se ve výběru doplňků a sáhněte například po barevné kravatě, dřevěném motýlku, hedvábném kapesníčku nebo ozdobě do klopy saka. Právě doplňky jsou nejlepší cestou, jak se sladit s šaty partnerky nebo dodržet barevné téma svatby.

svatba23.jpg#asset:6566

Potřebujete-li s výběrem vhodného svatebního modelu poradit, sjednejte si konzultaci v našem pražském nebo brněnském salónu a nechte specialisty, ať se s pravidly dresscode vypořádají za vás.

P.S. Za poskytnutí fotek děkujeme našim klientům a jejich fotografům.