Cynik by řekl, že svatební zvony uslyšíte maximálně párkrát za život. My ale věříme, že svatba je jen jedna a podle toho se také hodí obléct. A jelikož jsme celou sezónu oblékali ženichy, připravili jsme pro ty budoucí přehledný manuál pro výběr správného svatebního obleku.

Čím více informací, tím méně faux pas

Vyprávěl nám nedávno jeden z klientů v salónu, jak se účastnil svatby na louce. Někteří svatebčané pojali oblečení ležérně, nazuli tenisky a o dresscode se nestarali. Některé dámy se naopak v trávě brodily v podpatcích a pánové je v třicetistupňovém horku podpírali v černých oblecích.

Neznalost prostředí, ve kterém se svatba koná, má obvykle za následek právě takovou tragikomickou podívanou. Jako snoubenci se postarejte o to, aby všichni svatebčané znali dresscode, nebo alespoň místo svatby, a mohli mu svoje oblečení přizpůsobit. Pokud přijmete roli svědka anebo jdete na svatbu jako hosté, přečtěte si, jaký outfit zvolit.

svatba7.png#asset:6562

Jakmile máte jasno o stylu svatby, začněte řešit konkrétní oblečení. Na ušití nového obleku, košile a doladění všech detailů si vyhraďte zhruba čtvrt roku.

Dresscode ženicha

Ve svatební den bude sice většina svatebčanů upírat zraky na nevěstu, ale i od ženicha se očekává perfektní vzhled. Pryč jsou doby, kdy pánské oblečení muselo ladit s šaty nevěsty a naopak je v kurzu sladit jen detaily.

Oblek

Při výběru obleku není nic důležitějšího než materiál, a jak vám oblek bude sedět. Nadčasovou klasikou je tmavý oblek v černé nebo antracitové barvě či v odstínech tmavě modré a tmavě šedé.

svatba5.jpg#asset:6560

Ženichové se smyslem pro extravaganci se nemusí bát ani světle šedého nebo krémového obleku doplněného o bílou košili a světlou kravatu nebo motýlka. Kombinujte více barev anebo oblékněte vestu se vzorem.

Z materiálů zvolte jen ty přírodní, ideálně ze 100% vlny. V létě se hodí prodyšnější směs vlny a lnu. Pozornost na gentlemana přitáhne oblek z vlny s příměsí hedvábí, který je lehce lesklý a doplňuje se zásadně bílou košilí.

Střih obleku navrhne krejčí podle výšky a typu postavy:

  • Nejlépe jsou na tom vysocí a štíhlí pánové, kteří si mohou dovolit téměř vše – včetně úzkého střihu a dvouřadého zapínání na obleku.
  • Naopak štíhlí, ale menší muži by měli zvolit jednořadé sako se zapínám na dva knoflíky. Dobře ale budou vypadat i ve světlých barvách.
  • Po jednořadém saku ať sáhnou i urostlí pánové bez ohledu na jejich výšku. Gentlemanům s bříškem sluší vestičky, které odpoutají pozornost a celému outfitu dodají šmrnc.

Trojdílné obleky s vestou mohou obléci i štíhlí pánové a k večeru odložit na svatební zábavě sako a neporušit tak pravidla etikety.

Ve střihu a hlavně délce kalhot máte možnost probudit v sobě svoje rebelské já.

  • Konzervativci (a menší pánové) zvolí full break: délka nohavice bude sahat od začátku podpatku níže, vpředu lehce zvlněnou.
  • Skrytí rebelové sáhnou po obvyklém medium break: délka nohavice jim sahá mezi vršek paty a začátek podpatku.
  • Rebelové s mladým duchem budou mít užší kalhoty v délce short break: nohavice jim budou sahat těsně nad vršek paty.

svatba6.jpg#asset:6561

Krátké délky nohavic dají vyniknout botám a ladí k trendu výrazných ponožek – obvykle se ale hodí spíš pro méně formální svatby.

Obuv a doplňky

Boty jsou alfou a omegou celého outfitu a proto při výběru polobotek vycházejte z toho, na jak formální akci vykročíte.

  • Nejformálnější volbou jsou boty Oxford s uzavřeným šněrováním.
  • Uvolněnější styl reprezentují boty Derby s otevřeným šněrováním.
  • K ležérnímu stylu zvolte Monk shoes – boty s mnišskou sponou.

Obléknete-li černý nebo tmavý oblek, zvolte černé boty. K modrému nebo hnědému obleku se hodí i hnědé boty.

svatba4.jpg#asset:6559

A podobně je to i s ponožkami. Černé k černému nebo tmavému obleku, světlé k hnědému nebo světle šedému obleku. A nebo barevné k úzkým, krátkým nohavicím a extravagantnímu rozpoložení. Není ostuda ponožky ukazovat, ale neumět vybrat ty pravé. Vedle barvy vybírejte ponožky co nejdelší, abyste na veřejnosti nezpůsobili faux pas odhaleným lýtkem.

S barvou bot slaďte barvu opasku anebo sáhněte po šlích. Pokud se nemůžete rozhodnout, nechte vybrat budoucí manželku, ale nikdy neoblékejte obojí. K sponě na opasku dolaďte hodinky a manžetové knoflíčky. Ty zase můžete sladit se stylem snubních prstýnků.

svatba2.jpg#asset:6557

A kdo chce být za gentlemana non plus utra, vloží do kapsy saka hedvábný kapesníček nebo do klopy založí ozdobu.

Košile a kravata

Záleží především na střihu košile – díky tomu se v ní budete cítit pohodlně. Přece jen v ní strávíte celý den, a i proto je záhodno volit košili z přírodních materiálů. Stejně jako jakákoliv jiná společenská košile by ani ta svatební neměla mít krátký rukáv a kapsičku.

Slavnostní událost si žádá i slavnostní úpravu košile, proto vyberte tu s:

  • otevřeným límcem pro kravatu uvázanou na uzel Windsor,
  • jednoduchou, ale lépe s dvojí manžetou se zapínáním na manžetové knoflíčky,
  • se skrytým zapínáním knoflíčků.

svatba1.jpg#asset:6556

Konzervativnější ženich zvolí košili v bílé barvě, odstínu champagne nebo ji sladí s šaty nevěsty. Odvážnější pánové můžou obléct i košili v jiné barvě.

Kravata nebo motýlek nesmí na krku ženicha chybět u formálně laděných svateb. Barvu slaďte s nevěstinou kyticí anebo uvažte jednobarevný model. Variantou je také ten s jemným vetkaným vzorem tón v tónu.

Pokud potřebujete s výběrem vhodného svatebního modelu poradit, sjednejte si konzultaci v našem pražském nebo brněnském salónu a nechte specialisty, ať se s pravidly dresscode vypořádají za vás.

P.S. Za poskytnutí fotek děkujeme našim klientům a jejich fotografům. Autorem úvodní fotky je Oldřich Hrb.