Vedle schopnosti nechat si ušít kvalitní košili a s grácií ji nosit, by moderní gentleman měl ovládat i způsoby, jak o ni správně pečovat. Ostatně, žehlení košile ráno před odchodem do městské džungle sluší mužům už po desítky let a z módy nevyjde ani v dobách „nemačkavých“ látek. Poradíme vám, jak košili prát, sušit i žehlit, aniž byste museli studovat manuál k pračce nebo žádat o pomoc vaši drahou polovičku.

Materiály: mějte přehled o tom, jaké košile vám visí ve skříni

Než zahájíte prací den, zjistěte, z jakých materiálů košile nosíte. Z krejčovství si obvykle odnesete košili:

  • ze 100% bavlny,
  • ze směsi bavlny s elastanem,
  • ze 100% lnu v případě lehkých letních košil,
  • z bavlny s příměsí lnu nebo hedvábí.

Právě díky znalosti materiálu přizpůsobíte oděvu péči. Svoji roli hraje také gramáž a vazba vláken látky. Obecně platí, že čím větší má látka gramáž, tím snadněji se žehlí. Lehké letní košile vás proto k žehlicímu prknu přikovají o chvíli déle než hutnější bavlněné kousky. Ať tak či tak, věnujete-li materiálu odpovídající péči, odvděčí se vám roky strávenými ve vašem šatníku.


Copy-of-051F2C.png#asset:7147:contentImage

Praní: jak prát košile, aby léta vydržely ve skvělé kondici

K charakteristikám muže patří bezpochyby samostatnost, a tudíž i schopnost postarat se o vlastní garderobu. Ta značila pravého gentlemana už v dobách, kdy domácnostem vládly výhradně ženy, a jinak by tomu nemělo být ani dnes. Zkrátka, pračka či žehlicí prkno nepředstavuje výsostné teritorium něžného pohlaví.

Jak na to? Nenechte se pračkou vzít na buben:

  1. Po příchodu z práce zavěste košili na ramínko a nechte ji vyvětrat. Vyhněte se okamžité smeči do prádelního koše – bakterie z potu začnou v přírodním materiálu žít vlastním životem.
  2. Pokud v límci nemáte zašité výztuhy, vyndejte je, ať už jsou z plastu nebo kovu. V prvním případě se nejspíš ztratí v pračce, v druhém poničí stroj i košili samotnou.
  3. Všechny knoflíčky rozepněte a rozrolujte rukávy a manžety.
  4. Prádlo rozdělte na bílé, tmavé a barevné. U hodně znečištěných košil použijte na skvrny přírodní jádrové mýdlo a to ještě předtím, než košile poputuje do bubnu pračky. Chemickým čističům se vyhněte. Uvidíte-li na košili žluté skvrny v podpaží, investujte do neviditelného trička – zachytí pot a ochrání košili od skvrn, které se těžko odstraňují.
  5. Každou várku perte na maximálně 40 °C při silném znečištění, nebo na 30 °C u běžně znečištěných košil. K vyšší teplotě pračku nežeňte, košile by se vám mohla vrátit ve velikosti pro panenky.
  6. Používejte prací prášek nebo gel na jemné prádlo, aviváž vynechte. Najdete-li v domácnosti i prášky speciálně určené pro konkrétní barvy prádla, zvlášť v případě tmavých a barevných košil je doporučujeme používat.
  7. Zvolte program s jemným praním a ždímání nastavte na 400600 otáček. Více není třeba, připravíte si tak půdu pro snadnější žehlení.

Sušení: jak na to a čemu se vyhnout

Jen co dozní poslední otáčky pračky, košile vytáhněte a provětrejte. Vlákna se narovnají a budou se lépe žehlit. Košili sušte na ramínku, zvedněte límec a zapněte límcový knoflíček.

Co nikdy nedělejte při sušení košile:

  1. Nepoužívejte sušičku. Ta namáhá vlákna a zkrátí životnost košile.
  2. Košili nesušte na barveném dřevěném ramínku, které může košili zabarvit.
  3. Vyhněte se sušení na přímém slunci. Stejně jako sušička ničí vlákna látky.

Pokud na cestách využíváte služeb čistíren či hotelových prádelen, vyžádejte si službu bez použití sušičky.

Žehlení: návod krok za krokem, jak košili vyžehlit

Pro mnoho žen není přitažlivější pohled na muže než ten, kdy si ráno žehlí košili. Vzpomeňte si to, až si budete chtít košile předžehlit do zásoby – obvykle je to zbytečná práce, protože se s ostatními stejně pomačkají.

Raději žehlení zařaďte do své ranní rutiny. S trochou cviku máte do pěti minut hotovo.

  1. Žehličku nastavte podle štítku na košili. Pokud košile štítek nemá, zvolte program podle typu materiálu, nastavte teplotu na střední hodnotu a páru na vysoký výkon.
  2. Košili položte zády na žehlicí prkno a vyžehlete první polovinu směrem od límce ke spodnímu lemu. Stejně vyžehlete i druhou polovinu zad.
  3. Zaměřte se na oblast ramen. Košili od límečku nasuňte ke špičce prkna a vyžehlete ramena směrem ke knoflíčkům vpředu. Jak přesně na to, vám napoví nákres níže.
  4. Pokračujte rukávy od ramen k manžetám. Ideálně žehlete na rukávníku. Pokud ho nemáte, nepřejíždějte žehličkou po okrajích – vyhnete se výrazným bočním skladům.
  5. Jakmile vyžehlíte rukávy, pusťte se do žehlení přední strany košile. Opatrně postupujte především kolem knoflíčků.
  6. Nakonec se zaměřte na detaily. Rozložte a vyžehlete manžety a límeček. Ten dostatečně napařte a žehličkou přitlačte především na špičkách, aby se nekroutily.
  7. Košili neskládejte, ale pověste na ramínko a nechte vychladnout.

Detaily dělají dojem: triky pro jednodušší žehlení

  1. Žehlete košili, když je ještě trochu vlhká – vlákna jsou poddajnější a lépe drží tvar. Pokud žehlíte zcela suchou košili, zvlhčujte ji v průběhu žehlení. Použijte buď napařovací funkci v žehličce nebo košili navlhčete rozprašovačem s vodou.
  2. Límeček ohýbejte až ve chvíli, kdy si košili obléknete a uvážete kravatu či motýlek. Nosíte-li rozhalenku, límec ohněte tak, jako byste si chtěli uvázat kravatu, a rozepněte jej až ve chvíli, kdy na sobě máte sako. Pokud je límec dobře vyžehlený, udrží tvar po celý den.
  3. Žehlete jen vypranou košili a nikdy ne tu, kterou jste nosili a chcete ji „jen přežehlit“. Špínu zažehlíte do vláken a ta pak nepůjde vyprat.

Pokud jste v prádelnovém trojboji nováčkem, nevěste při prvním nezdaru hlavu – i v případě praní, sušení a žehlení dělá cvičení mistra. Materiálu, na kterém můžete cvičit, vám rádi ušijeme, kolik si jen přejete. Zastavte se v našich salónech v Brně nebo v Praze a společně vybereme košili, o kterou bude radost pečovat.

prani.png#asset:7144:contentImage

Infografiku si můžete stáhnout v plném rozlišení vhodném k tisku. Za podklady k vytvoření infografiky děkujeme našemu dodavateli látek Albini Group.