Hraje v pražských i brněnských divadlech, vídáte ho na televizních obrazovkách, filmovém plátně i v internetovém seriálu. Marek Daniel se v rozhovoru pro Galard rozpovídal o bláznivých kostýmech pražského kmotra Tondy Blaníka i o svém vztahu k módě.

marekdaniel5.jpg#asset:6883:contentImage


Jedním z poznávacích znamení a nevyčerpatelných vtipů Tondy Blaníka byl jeho zevnějšek. Jak se na pánskou módu díváte Vy?

Módě moc času nevěnuji. Nicméně už před lety jsem se naučil, co se k sobě nehodí. Ale celkově vnímám módu jako subjektivní věc.


Kdo sháněl všechny ty strakaté košile a boty z hadí kůže v seriálu a filmu?

Ze začátku jsme to takříkajíc pytlíkovali sami. Pak do toho ale vstoupila moje žena v roli kostýmní výtvarnice a domnívám se, že je to na výsledku znát. Dokáže vymyslet kombinace, na které bych sám nikdy nepřišel. Když s námi ještě nespolupracovala, tak jsme byli vždycky tak u třetího převleku úplně ztracení a bez fantazie.

marekdaniel2.jpg#asset:6884:contentImage

Pořádné sebevědomí, bláznivé kombinace a záliba v extravagantní obuvi – to je celý Tonda Blaník. zdroj: www.nafilmu.cz


Kde se hledají tak dokonale kmotrovské modely?

Všemožně. Moje žena Míša rozhodila sítě a věci se k nám pak dostávaly z různých míst. Některé kousky přišly od byznysmenů, kteří je nejspíš dříve opravdu nosili, něco našla v second handech… Boty nám darovaly, nebo s velkou slevou prodaly, různé obchody. Pomohli také kamarádi, kteří vždy nějaký neuvěřitelný kousek vyhrabali ze skříně. A nakonec naším esem v rukávu byl můj tchán, který měl doma řadu neskutečných modelů.


Ve filmu Prezident Blaník jste nosil stylové sako a kalhoty GALARD. Jak se vám nosil oblek na míru z našeho krejčovství?

Ten oblek je perfektní a rád ho nosím i v civilu, především sako. Překvapilo mě, jak moc je na vzhledu i pohodlí nošení znát, když se oblek ušije na míru.

Díky manželce si Marek Daniel dává záležet i na domácím oblečení

Vaše žena pracuje v módním průmyslu. Radí vám a pomáhá s nákupy už od začátku vašeho vztahu?

Nevybavuji si, že by komentovala můj styl. Postupem času mi ale začala kupovat oblečení a dělá to dodnes.


Zasahujete jí do výběru?

Téměř stoprocentně je to její práce. A je skvělé, že se skoro s neomylnou přesností trefuje do věcí, které se mi líbí. Samozřejmě mě tím také nenápadně ovlivňuje. Jsem tomu ale rád a vlastně mě to dost baví.

marekdaniel1.jpg#asset:6885:contentImage

Na focení Marek Daniel oblékl ručně šité separátní sako z italské vlněné látky a vlněné kalhoty na míru. Outfit je doplněn klasickou bílou bavlněnou košilí a hedvábným kapesníčkem. Vše GALARD.


V čem se cítíte nejlépe?

Když jsem doma, tak pochopitelně ve volných trenkách a vytahaném triku. Nutno ale podotknout, že díky mé ženě si už i na domácím úboru nechávám záležet a většinou nedělám ostudu ani doma v obýváku.


A co byste na sebe nikdy nevzal?

Na první místě – fialovou barvu.

Móda podle Marka Daniela není záležitostí peněz, ale vkusu

Dovedl byste poznat kvalitní oblek od nekvalitního?

Myslím si, že ano. Zrovna před pár dny jsem před jedním business centrem viděl někoho z ochranky, jak tam kouří, a hned jsem si všiml, že ačkoli se opravdu snažil vypadat stylově, tak do obleku zrovna moc nedal.


Když se s někým poprvé setkáte, ovlivní váš dojem jeho oblečení a obuv?

Rozhodně mě to ovlivňuje, a to hlavně oblečení. Boty moc nevnímám – leda jen velmi periferně. Celkově mě ale mrzí, že u nás v roce 2018 vypadá spousta lidí jako z doby před rokem 1989. A myslím si, že to není otázka peněz, ale vkusu.

marekdaniel3.jpg#asset:6886:contentImage

„Co se k sobě nehodí jsem se naučil už před lety,“ říká Marek Daniel.


MAREK DANIEL

Po maturitě na dřevařské průmyslovce začal studovat loutkoherectví na JAMU. V průběhu studia změnil obor a školu dokončil v oboru klasického herectví, v jehož průběhu hostoval v brněnském HaDivadle, kde získal i své první angažmá. Nyní hostuje i na prknech Dejvického divadla, divadla Archa nebo Divadla Husa na provázku a pravidelně se objevuje na filmových plátnech i televizních obrazovkách. Znát ho můžete v roli Emila Vrbaty ze snímku Protektor, za kterou byl nominován na Českého lva, nebo jako Václava Havla z cyklu České století. V poslední době je jeho tvář spjatá s postavou lobbisty Tondy Blaníka, kterou ztvárnil v politické satiře Kancelář Blaník. Je ženatý, má 2 děti.

Toužíte-li i vy po stylovém saku na míru, domluvte si schůzku s našimi módními konzultanty.