Čisté a dokonale opečovávané boty jsou základem šatníku. Důležité přitom je začít s údržbou už před prvním nazutím bot. Přečtěte si, jak správně zacházet s koženou obuví a co všechno k tomu potřebujete.

Každé nové boty si zaslouží péči hned po otevření krabice a vybalení z jemného papíru. Botám vždy dopřejte jemné přeleštění houbičkou s olejem.

Impregnace nových celokožených bot obvykle není potřeba. Jiné to je, pokud jdete ven a je mokro. V tom případě aplikujte ve dvou až třech vrstvách impregnaci i na nové boty.

Impregnaci pak opakujte každé dva měsíce. Pozor ale, aby se na botách netvořily stékající kapky, které by zůstaly na kůži po zaschnutí vidět.

Voskovat ani krémovat nové boty zatím nemusíte – to stačí až po přibližně čtyřech nošeních.

peceboty2.jpg#asset:6999:contentImage

Novým botám věnujte speciální péči, aby vám dělaly radost co nejdéle.

Boty řádně „prošlápněte”

Možná vám maminka v dětství říkávala, že než v nových botách půjdete ven, prvně si je doma „prošlápněte”. A měla pravdu – novým koženým botám vždy dopřejte pár dní na noze jen tak doma. Boty se tak přizpůsobí tvaru vaší nohy.

Ideálním terénem pro první vycházku je suchý a hrubší povrch (třeba chodník nebo asfalt), kde se kožená podrážka správně obrousí a díky tomu nebude klouzat.

Každodenní údržba: po příchodu věnujte svým botám 10 sekund

Stejně jako vy potřebují i vaše boty odpočinek po náročném dni. Po příchodu domů je proto vyzujte a vložte do nich napínáky. Ty udělají botám velkou službu:

  • Pomáhají vyrovnat varhánky na kůži.
  • Vstřebávají do sebe vlhkost i pachy.
  • Provoní boty.

Boty je nejlepší nechat v napínácích několik dní, než je opět nazujete. Proto doporučujeme střídat několik párů obuvi, abyste každý vynesli asi čtyřikrát měsíčně.

peceboty1.jpg#asset:7000:contentImage

Po příchodu domů boty vyzujte a vložte do nich napínáky, ať si mohou odpočinout stejně jako vy.

Vyberte napínáky, na kterých si boty správně odpočinou

Výhody spojené s napínáky platí, pokud zvolíte dřevěné nelakované – ideálně cedrové nebo jalovcové (koupíte v našich salónech).

V obchodě zahlédnete i plastové napínáky, které jsou mnohem levnější. Ty se ale hodí jen jako nouzová varianta – třeba když cestujete. Plastové nebo dřevěné lakované napínáky nejsou schopné pohlcovat vodu ani zápach a slouží vlastně jen k narovnání kůže.

Jejich nevýhodou je i to, že na nich obvykle nenastavíte délku a šířku. Nevhodně velké napínáky, které se nepodobají velikosti vaší nohy, boty deformují a tím je nenávratně ničí. Při volbě plastových napínáků se navíc budete muset uchýlit k použití sprejů do bot. Ty ale rozhodně nedoporučujeme. Vnitřek bot je totiž vyrobený z velmi jemné kůže, kterou může sprej poškodit. Boty pak začnou pouštět barvu a ta znečistí ponožky.

peceboty4.jpg#asset:7001:contentImage

Chtějte nelakované napínáky z cedrového nebo jalovcového dřeva.

Měsíční údržba: na krémování a voskování si vyhraďte 20 minut každý měsíc

Pokud správně střídáte boty, vynesete každý pár asi čtyřikrát až pětkrát měsíčně. A pak nastává ten správný čas na krémování a voskování. Jak na to:

  1. Vyvlékněte z bot tkaničky.
  2. Očistěte boty kartáčem na boty z koňských žíní, který pořídíte v našich salónech.
  3. Jemně navlhčeným bavlněným hadříkem smyjte nečistoty.
  4. Nechte boty asi půl hodiny vyschnout.
  5. Připravte si krém: na černé boty černý, pro jiné použijte stejně barevný nebo neutrální krém. S výběrem toho pravého pro vaši obuv vám rádi poradíme.
  6. Boty nakrémujte a nechte působit – klidně i přes noc.
  7. Krém rozleštěte bavlněným hadříkem.
  8. Poté boty navoskujte za pomoci suchého bavlněného hadříku. Zvolte vosk v barvě kůže, který pomůže vyhladit drobné škrábance a sjednotí odstín bot.
  9. Vosk nechte alespoň 15 minut působit.
  10. Vyleštěte kouskem jemné ovčí vlny nebo flanelu.
  11. Pečujte také o koženou podrážku – i ona si zaslouží impregnaci sprejem nebo natření tukovým krémem, který pořídíte v našich salónech.
  12. Impregnaci na svršek a podrážku aplikujte až po ošetření krémy i vosky a vyschnutí obuvi.

Náš tip:

Při krémování a voskování můžete použít ponožku nebo rukavici. Jednoduše do ní dáte ruku a na čištění budete mít v prstech cit, takže vám práce půjde snadněji od ruky. Kvalitní rukavici z jemné ovčí vlny pořídíte v našich salónech.

Protože v zimě čelí vaše boty náporu sněhu a posypové soli, věnujte jim péči častěji – klidně i několikrát měsíčně podle toho, jakým terénem chodíte. Rádi vám doporučíme, které přípravky pro vaši zvolit. V našich salónech nabízíme například prověřenou francouzskou značku Saphir.

peceboty3.jpg#asset:7002:contentImage

Na boty nanášejte jen tenkou vrstvu krému a vosku tak, aby se nedostal do perforací a švů.

Co dělat, když neuniknete průtrži mračen

Pokud přijdete domů promočení až na kost, co nejdřív boty vyzujte a nechte je dokonale proschnout v pokojové teplotě. Trvá to asi dva dny.

  • Můžete do bot dát kus starých novin, které pohltí vlhkost.
  • Nikdy boty nesušte fénem, v troubě ani na topení.

Hned poté dopřejte svým botám krémovací a voskovací proceduru. Pokud se chcete o botách ještě něco dozvědět nebo hledáte svůj dokonalý nový pár, rádi vás uvidíme v brněnském nebo pražském salonu.