Říct si své „ano“ uprostřed exotického ráje je koneckonců snem nejednoho zasnoubeného páru. Teplý písek pod nohama, slábnoucí paprsky zapadajícího slunce a ševelení usínajícího oceánu tvoří společně jedinečnou atmosféru neopakovatelného okamžiku, který si všichni zúčastnění budou pamatovat do konce života. 

Plánujete se vzít na pláži v tropické destinaci, jste hosty takové události, nebo o ní sníte? Inspirujte se našimi tipy, jaké druhy oděvů můžete při takové příležitosti využít. 

Na rozdíl od většiny svateb je ta plážová v tomto ohledu o dost uvolněnější událostí, která vybízí k větší ležérnosti a kreativitě při volbě oděvu. Přesto by ale ženich měl brát ohled na dva podstatné faktory, jimiž je klima a místo konání obřadu. 

V případě, že pro realizaci svatby zvolíte například hotelovou střešní terasu s výhledem na pláž, neostýchejte se celý obřad vést v ryze formálním duchu. Jestliže si ale přejete vzít se přímo uprostřed pláže, na okraji oceánu, dbejte na to, že všudy přítomnému písku, budete muset přizpůsobit nejen program, ale zejména to, co si vezmete na sebe. 

 

Formální varianta obleku

Pokud se rozhodnete pro formálnější alternativu na terase, nabízí se ženichovi nespočet možností, co si obléci. Jednou z nich může být na míru ušitý oblek světlé barvy, jako je modrá, béžová, šedá, či zelená. (Mimochodem, zažitý stereotyp, že zelený oblek nosí pouze vojáci anebo myslivci, je dávno pasé.) Při volbě materiálu u krejčího, žádejte vlnu nízké gramáže, například 230 - 250 g/m2, která může být obohacená o příměs hedvábí. Hedvábná vlákna totiž dodají vlněné textilii přirozený lesk, a navíc svého nositele ochladí. Pro odlehčení outfitu, oblékněte místo saka vestu, jíž poslouží jako podklad bílá bavlněná košile. 

Co se bot týče, sáhněte po kožených mokasínách. Celý outfit nezapomeňte doplnit motýlkem nebo kravatou (měly by být barevně sladěné s kyticí nevěsty), bílým nebo jinak výrazným kapesníčkem a nakonec květem, zapíchnutým v levé klopě. 

Pro lepší orientaci v tom, jak se obléci na honosnou svatbu si přečtěte článek Luxusní svatba: kdy a jak nosit žaket, smoking a frak.

Foto: www.ruffledblog.com

Č 1


Neformální varianta bez obleku

Stvrzení sňatku s chodidly, zabořenými v bílém písku, samo o sobě napovídá o nemalé míře ležérnosti. V tomto případě, kdy je obřad vedený v ryze uvolněném duchu, se nebojte svůj oděv složit ze světlých letních tónů a prodyšných přírodních materiálů, zejména lnu.

Oblékněte proto lněné kalhoty s vysokým pasem a bílou, na míru ušitou lněnou košili, přes kterou můžete, ale nemusíte obléci sako. V případě, že se rozhodnete jej vynechat, si neváhejte vyhrnout rukávy košile až k loktům, což mile zintenzivní nenucenost celé slavnostní příležitosti. 

Při volbě barvy kalhot (popř. kalhot a saka) se orientujte podle barevné palety okolního prostředí. Neumírající klasikou je proto bílá, písková, či světle béžová. Není ale od věci se trošku odvázat a zabrousit například do tónů blankytně modré, světle levandulové, či bílé s nádechem májově zelené.  

Takto jednoduše složený oděv dává dostatek prostoru k vylepšením pomocí doplňků. Nebojte se proto například sáhnout po kšandách s výraznějším vzorem. Na závěr celý outfit můžete smyslně okořenit zlatými, či stříbrnými šperky – náramky, prsteny, či náhrdelníkem. Ty totiž dodají stylingu na osobitosti a skvěle souzní se svéráznou atmosférou nejednoho přímořského ráje. Pokud se rozhodnete obléci si i sako, do levé klopy opět zapíchněte svazek světlých květů a nezapomeňte ani na pestrobarevný kapesníček.

Foto: www.talunzeitoun.com

Č 2

Od svatebčanů se očekává, že se v otázce oděvu budou vždy řídit dress – codem, vymezeným na pozvánce. Pro takovou příležitost se většinou uvádí beach wedding attire, tedy plážový svatební oděv. Jeho ležérnost a nenucenost nabízí velkou příležitost pro módní sebevyjádření. Volte světlé kalhoty v tónech pastelově hnědé, či šedé a bílou košili. Obuv můžete vypustit z hlavy, ale pamatujte na doplňky. Pokrývky hlavy proti slunci jsou povoleny, ale během průvodu je pánové nesmí zapomenout sejmout, aby nebránily ve výhledu ostatním hostům.

Foto: www.asiapimentel.com

Č 3


Pokud plánujete letní svatbu, nejen na pláži, ale i na louce, či kdekoliv jinde, domluvte si schůzku v našem brněnském, či pražském salonu.