Ve světě módy není mnoho větších ikon, než jakými jsou legendární trenčkoty z dílny Burberry či Aquascutum. Střih tohoto kabátu si nejprve oblíbili vojáci, poté celebrity a dnes ho nosí ti, již oceňují spojení nadčasové elegance a praktického střihu. Trenčkot však zdaleka není jedinou volbou, kterou můžete do chladných podzimních rán obléci.

Materiály: teplo, pohodlí a odolnost proti větru děšti

Stejně jako u dalších kusů šatníku, i u výběru podzimního kabátu či bundy platí, že kvalita vždy předčí kvantitu.

Z konfekce si odnesete nespočet svrchníků na jednu sezónu, vyrobených převážně z umělých vláken. Z krejčovství odejdete v kabátu z nejlepších přírodních materiálů, který vám při správné péči poslouží roky:

  • Pro běžné nošení se nejlépe hodí látky ze 100% vlny (či s příměsí jiného přírodního vlákna, například kašmíru) nebo bavlny. Ve vlněném svrchníku máte jistotu, že vás nezaskočí ani podzimní plískanice – vlna hřeje, nemačká se a zároveň je prodyšná, odolná a bezúdržbová. Ideální typ vlny pro podzimní nošení je jednoznačně tvíd.
  • Necháváte-li si šít podzimní kabát na formální události, volte luxusní materiály, jako je kašmír či vlna z velbloudí srsti nebo lamy vikuně. Tyto vlny jsou jemnější, mají luxusní šmrnc, ale nehodí se do nepříznivého počasí a také vyžadují větší péči.


svrchniky1.jpg#asset:7154:contentImage

Ve vzorníku Dakota od značky Holland&Sherry najdete látky jako stvořené pro každodenní život – nemačkají se, jsou odolné, dlouho vydrží a přírodní odstíny, které vzorníku dominují, vypadají skvěle.

Barvy a vzory: prim hraje příroda a kostka

Podobně jako s kvalitou, jež předchází kvantitu, je to i s módními trendy. Ty platí po sezónu a nabízí inspiraci, zatímco nadčasová elegance se nosí pořád.

Chcete-li svůj šatník rozšířit o podzimní svrchník na několik dalších sezón, doporučujeme sáhnout po jedné z klasických neutrálních barev. Inspiraci hledejte tam, odkud pochází ta nejkvalitnější vlna – například z plání skotské vysočiny, které na podzim hrají odstíny zelené, hnědé či béžové a jež často bičují provazy deště z oblohy v šedé, tmavě modré až černé barvě.

svrchniky_karel.png#asset:7155:contentImage

Pokud místo jednobarevných oděvů preferujete vzory, na podzimní svrchníky se skvěle hodí skotská inspirace v podobě kostky – ať už jako drobný tartanový vzor nebo v podobě velkých okenních kár. Nosit můžete i vzor rybí kosti, široké pruhy nebo sáhněte po látce se vzorem melánže – protkaných vláken několika barev.

svrchniky2.jpg#asset:7156:contentImage

V naší nabídce najdete stovky látek prvotřídní kvality. Stačí si jen vybrat.

Vzorované látky se dobře doplňují s neotřelými střihovými detaily – šikmými kapsami, víceřadým zapínáním či výrazným límcem. Aktuální kolekce nabízejí i látky oboustranné: z jedné strany káro, z druhé jeden barevný odstín. Tyto látky umožňují zajímavé kombinace, například kabát z lícové strany se vzorem kára a kapsy z rubové, jednobarevné látky.

Střihy: od klasického trenčkotu po prošívanou bundu

Doby, kdy byly české ulice plné dlouhých baloňáků a sportovních bund, budou snad brzy jen mlhavou vzpomínkou. Moderní gentlemani mají na výběr z nespočtu možností, co na podzim nosit.

1. Separátní sako

Žádný kus pánského šatníku není tak univerzální jako separátní sako na míru. Na podzim si nechte šít vlněná saka z látky o gramáži 300 g/m2 a vyšší. Vybírat můžete jak ze sak s odlehčenou konstrukcí italského typu, tak ze sak anglického typu, která dodají postavě výraznou siluetu. Chcete-li pod sako nosit svetr, krejčí vám střihne svrchník s o centimetr delšími rukávy.

>> Přečtěte si vše o výběru separátního saka <<

svrchniky3.jpg#asset:7157:contentImage

Vlněné sako na míru na podzim zahřeje, snadno se kombinuje, a když se v babím létě oteplí, unosíte ho rozepnuté nebo přehozené přes ramena.

2. Trenčkot

Delší kabát s dvouřadým zapínáním, páskem a nárameníky je klasikou v pánském i dámském šatníku. Trenčkoty šijeme z bavlněných látek s vodoodpudivou úpravou, aby lépe odolávaly výkyvům počasí. Přeci jen, střih trenčkotu je navržen tak, aby svého majitele uchránil před rozmary počasí – jak už název napovídá, tento „zákopový“ kabát původem z armádního prostředí je na podzim ideální volbou.

trenckot.png#asset:7215:contentImage

Trenčkot od Burberry je sice ikona, pokud ale chcete mít jistotu, že vám skvěle padne, nechte si ho ušít na míru.

Klasická délka trenčkotu sahá po kolena, můžete ovšem nosit i kabát do půlky stehen nebo v délce prodlouženého saka. Tradiční barvou trenčkotu je béžová, nic vám ovšem nebrání obléci tmavě modrý nebo hnědý plášť, pokud se více hodí do vašeho šatníku.

svrchniky5.jpg#asset:7159:contentImage

Ze vzorníku prémiové značky Holland&Sherry můžete volit mezi 9 různými odstíny látek ze 100% bavlny, které jsou navrženy právě pro šití trenčkotů.

3. Jednořadý kabát čili baloňák

Zatímco pro trenčkot jsou typické dvě řady výrazných knoflíků, baloňák se vyznačuje jednořadým zapínáním a volnějším střihem. Délka kabátu sahá od pasu až po kotníky – dlouhá varianta ovšem v posledních letech uvolňuje místo délkám po kolena, které jsou praktické pro denní nošení, ale nehodí se na formální večerní akce.

svrchniky6.png#asset:7160:contentImage

Elegantní jednořadé a dvouřadé kabáty s výraznými knoflíky.

Podle typu postavy pak u lehkého podzimního kabátu zvolte střih, tvar límce i kapes a samozřejmě barvu – obvykle se nosí neutrální odstíny modré, šedé, černé či hnědé. Pas kabátu může ozvláštnit krátký ozdobný pásek na zádech neboli dragoun, pomocí kterého dodáte kabátu siluetu.

4. Prošívané bundy

Preferujete-li sportovnější styl, rozšiřte šatník o prošívanou bundu s límečkem. Krátká bunda s vypasovaným střihem se hodí k separátním kalhotám i džínům. Bundy s prošívanými čtverci šijeme z oboustranné lehké látky od přední italské značky Delfi a dbáme přitom na jednoduchost střihu, který dá vyniknout látce i barevným kombinacím.

svrchniky7.jpg#asset:7161:contentImage

V brněnském salónu GALARD vám krejčí střihnou i prošívanou bundu v různých barevných kombinacích. Ideální na víkendová dobrodružství nebo casual fridays.

5. Parka, sherling jacket, bomber

Pokud spíše než nadčasovou klasiku preferujete neotřelé kombinace, noste na podzim:

  • delší parku v olivově zelené se zapínáním na zip a stažením v pase,
  • džínovou nebo manšestrovou sherling jacket s výrazným kožešinovým límcem
  • nebo bomber, krátkou bundu na zip inspirovanou oděvy válečných letců.

Noste tyto svrchníky s džíny nebo separátními vlněnými kalhotami, svetry, roláky a nebojte se ani kombinace s moderně střiženými obleky.

Doplňky: noste lehké šály i pokrývky hlavy

Zamíříte-li do ulic Milána či Paříže, všimnete si, že většina můžu doplňuje své outfity o lehké šály vázané na desítky způsobů. V šatnících českých gentlemanů si šály své místo na výsluní teprve dobývají – my je však všem doporučujeme.

Lehká šála z vlny, či s příměsí kašmíru nebo hedvábí outfit posune a za každé situace ho ozvláštní. Šál můžete mít nespočet a pokaždé vytvořit jinou kombinaci, nebo jich vlastnit jen pár a stát se mistrem ve vázání na různé způsoby.

svrchniky8.png#asset:7162:contentImage

V našich salónech vás rádi naučíme, jak šály nosit i vázat.

Snad ještě lépe než-li šála, doplní outfit klobouk. Nejen, že váš účes uchrání před deštěm, ale také dá jasně najevo, že váš styl je promyšlený od hlavy až po paty. Vedle klasických plstěných klobouků můžete sáhnout i po bekovce, baretu, kapitánce nebo klasické čepici či baseballce. Záleží na vašem vkusu, stylu i odvaze vybočit.

Péče: dbejte na ni a svrchník vydrží roky

Podzim dokáže být úchvatný, ale i nevyzpytatelný – od ranních mrazíků přes horká odpoledne až po deštivé večery. A vy i váš svrchník musíte být připraveni na každou situaci.

Proti rozmarům počasí uchrání svrchníky apretace, která chrání látku nejen před deštěm, ale i smogem a prachem. Apretaci nabízí většina čistíren a doporučujeme ji opakovat vždy po dvou letech.

Postihne-li vás anglické počasí, nechte svrchník dobře vyschnout zavěšený na ramínku z nebarveného dřeva. Vyhněte se jakémukoliv tepelnému sušení, které může narušit vlákna kabátu. Běžnou péči zajistíte kartáčem s přírodním vlasem, kterým kabát vyčešte jednou týdně.

Po sezóně nechte svrchník vyvětrat, vykartáčujte ho, a pokud není výrazně znečištěný, uložte ho do obalu a zavěste do skříně. Pokud objevíte skvrny, se kterými si kartáč neporadí, svěřte kabát do odborné péče čistírny. A jakmile přijde zima, oblékněte kabát na míru.

V našich salónech v Brně a v Praze vám nejen pomůžeme s výběrem a ušijeme svrchník dle vašich přání, ale také poradíme, jak nový kousek nosit a s čím ho kombinovat.

>> DOMLUVTE SI SCHŮZKU <<