Proslavili ho mládenci z Ivy League, nosili je námořníci na britských flotilách a dopustit na ně nedali ani žokejové na Royal Ascot. Separátní saka a blejzry v kombinaci s kalhotami na míru jsou evergreenem pánské módy. Zvlášť v době, kdy je na kabát ještě moc brzy (či už pozdě).

Separátní sako versus blejzr

Než svoji skříň obohatíte o jeden z nejuniverzálnějších kousků pánské garderóby, vyjasněte si rozdíl mezi separátním (sportovním) sakem a blejzrem. Při výběru obojího platí „trendy je nebýt trendy“ – alespoň tak zní nadčasové motto módního návrháře a krejčího Romana Humlíčka, který pro Galard navrhl střihy sak a radí, jak separátní sako vybrat.

  • Separátní sako se nenosí jako součást obleku, ale doplníte s ním klasické kalhoty, chinos nebo třeba šortky – odtud také jeho pojmenování. Říká se mu také sportovní, neboť oproti oblekovému saku má ležérnější střih a v kombinaci s polotričkem, košilí nebo svetrem ho oblečte na neformální události. „Muž znalý způsobů by si takové sako neoblékl na společenskou akci po šesté hodině, jinak se ale hodí všude,“ vysvětluje Humlíček.
  • Blejzr je taktéž sportovní sako, má však svoje daná pravidla, která vychází z preppy stylu zlaté mládeže, která v 50. letech brázdila kampusy prestižních amerických škol. Je to ležérní sako v tmavěmodré barvě nebo s jemným svislým proužkem, které má jednořadé nebo dvojřadé zapínání s výraznými mosaznými nebo cínovými knoflíky. Obvykle na nich najdete znak školy nebo klubu, který může být vyšitý i na náprsní kapse. Každý blejzr je tedy separátní sako, ne každé separátní sako je ale blejzr.

5d98f3ff3cbbda0714d7dd45714759a0-men-style-blog-male-style.jpg#asset:6618:contentImage

Nejlépe oblečený muž Wimbledonu – David Beckham – má na sobě tmavě modrý blazer. Zdroj: Pinterest

sako či blejzr na míru, u obojího platí, že nedbalá elegance je klíčem k úspěchu. Na rozdíl od oblekového saka má na tom sportovním být vidět, že ho doopravdy nosíte – je volnější, nenažehlené a látka se přizpůsobí vašemu tělu. Jakmile ho oblečete, získáte vzhled anglického univerzitního profesora na toulkách divokým Irskem nebo třeba dandy playboye pozvedajícího sklenku martini na zahradní párty k oslavám Dne nezávislosti.

Scabal-M11_004-4.jpg#asset:6617:contentImage

V saku můžete vypadat hravě i seriózně, vždy ale budete za elegána.

Materiál vybírejte podle sezóny

Dobře padnoucí sportovní sako a oblek jsou, podle návrháře Humlíčka, vše, co pán ve své garderóbě potřebuje. Budete-li mít dvě saka z různých materiálů, jste připraveni, ať už na podzim zamíříte za město užít si poslední pěkný víkend nebo z jara brouzdáte třešňovou alejí s dámou vašeho srdce po boku.

MG_4367-Edit-tcerny-praha.jpg#asset:6613:contentImage

Sako je způsob, jak i obyčejný outfit povznést na vyšší úroveň.

  • Než začnete pravidelně oblékat zimní kabát, neobejdete se bez saka s co největším podílem vlny, která skvěle zahřeje i v pravém anglickém počasí.
  • Exkluzivní dojem elegána vzbudíte, pokud oblečete sako z vlny a kašmíru.
  • Naopak chcete-li oblékat spíše jednoduché sako na každý den, krejčí nebo módní konzultant vám doporučí látku z vlny a vysokým podílem bavlny.

Podzim je ideální čas, kdy vzdát hold industriálnímu okolí skotské řeky Tweed a zařadit do šatníku sako z elegantního tvídu s motivem kostky nebo rybí kosti. Pokud přidáte na lokty kožené záplaty, ocitnete se rázem v Massachussets, kde tento styl saka rád oblékal JFK na svém sídle Kennedy Compound.

IMG_6539.jpg#asset:6614:contentImage

Kostkované sako doplňte hedvábnou kravatou a decentním kapesníčkem.

Na jaře a v létě vždy elegantní Kennedy vyměnil tvídové sako za lehčí model z bavlny kombinované se lnem či hedvábím, které vás ochladí na zahradní svatbě nebo při bloudění v úzkých uličkách Neapole.

Džíny i šortky, k saku se hodí obojí

Bez ohledu na sezónu vybírejte sako v neutrálních barvách – tmavě modré, hnědé, světle šedé či béžové. Snadno je zkombinujete s košilemi různých barev a všechny tyto barvy se hodí k džínům. „A co vypadá dobře s džíny, je vždycky fajn,“ vysvětluje Humlíček.

Scabal-M10_004-1_MONTAGE-1.jpg#asset:6616:contentImage

Tmavé džíny si se separátními saky skvěle rozumí. Bez ohledu na věk a typ postavy.

Ačkoliv odrbané nebo zesvětlené džíny můžou být zrovna in, opravdu stylový muž má v šatníku jedině tmavé kalhoty bez známek obnošení. Vedle klasických tmavých riflí k saku oblečte bavlněné kalhoty, ať už v klasickém střihu nebo chinos, tedy kalhoty volnějšího střihu, které lehce kopírují postavu a jsou skvělým kompromisem mezi formálním a neformálním stylem. Do kavárny nebo parku se v létě hodí i šortky, ovšem jen ty v elegantním střihu v kombinaci s mokasínami.

Necháváte-li si šít kalhoty na míru, vyberte s krejčím nebo módním konzultantem materiál, který neohrozí pračka – například bavlnu s elastanem či syntetické materiály, radí návrhář. U barev se držte stejné barevné škály jako u sak a sáhněte po tmavě modré, hnědé, světle šedé či béžové.

Scabal-M06_066_NEU-1.jpg#asset:6615:contentImage

Jednobarevné tričko, nenápadné, leč perfektně padnoucí kalhoty, a zajímavé sako – nadčasová kombinace, která by v pánském šatníku neměla chybět.

A stejně jako u saka, i u kalhot platí, že nadčasovost je trendem žhavějším než špička kubánského doutníku. Aktuálními trendy, třeba těmi ze Skotské vysočiny, se nechte zlákat při výběru košile, avšak jak jde o sako a kalhoty, držte se klasiky. Oblečení, které si odnesete z našeho pražského či brněnského salónu, budete, na rozdíl od sezónních trendů z konfekce, nosit několik let.