Při ladění nevěsty a ženicha se zaměřte na materiály

Materiál je základ oděvu. Vhodně zvolené látky vám pomohou udržet teplo na zimní svatbě a v době letních veder vás ochladí a odvedou pot. Proto si stanovte termín svatby ještě před výběrem materiálů obleku, košile a šatů.

Při volbě materiálů nemyslete odděleně na outfit nevěsty a ženicha, ale přemýšlejte, jak bude celý pár vypadat, až se společně postaví k oltáři. Pokud vybíráte šaty pro nevěstu z jemného hedvábí či přírodního saténu, neměl by ženich obléct polyesterový oblek. Nejenže je neprodyšný, ale navíc může vedle nevěstiných šatů působit obyčejně a lacině.

Oděv pro nevěstu a ženicha se obvykle šije z příjemných a přírodních materiálů, které jsou dostatečně elegantní. Nejčastěji je to:

  • hedvábí,
  • kašmír,
  • vlna
  • či bavlna.

Na elegantní zimní oblek je ideální především vlna vyšší gramáže. Na šaty nevěsty se hodí rovněž sváteční přírodní satén a k tomu kožešinová štóla.

Na letní svatbu je ideální oblek s příměsí lnu. Len je prodyšný, ale počítejte s tím, že lehce mačkavý. Nevěsta může zvolit šaty z jemného hedvábí. Za každého počasí se na ženichovu košili hodí vysoce kvalitní bavlna. Pod ni pořiďte i funkční tílko v tělové barvě.

jaksladitnevestu4.jpg#asset:7041:contentImage

Vlněný oblek v tmavších odstínech je perfektní pro elegantní zimní svatbu.

Promítněte barvy do oblečení nevěsty a ženicha

Ladění barev na oděvu můžete pojmout dvěma způsoby:

  1. Slaďte šaty nevěsty s oblekem a košilí ženicha.
  2. Slaďte pouze detaily v barvách svatby.

Celkové ladění outfitů je jako filmová hudba. Když je provedené dobře, nikdo si ho na první dobrou nevšimne. Když se nepodaří, vnímají to všichni zúčastnění.

Proto si stanovte škálu barev, ve kterých se oblečení nevěsty a ženicha pohybuje.

  • K zářivě bílé se hodí oblek v odstínech šedé či modré a zářivě bílá košile.
  • K champagne nebo slonovinovým barvám se hodí oblek v odstínech modré a košile v podobné barvě jako nevěstiny šaty nebo v šedé.
  • K jemně pastelovým barvám se hodí světle šedý, béžový nebo i jemný khaki oblek.

Pokud má nevěsta zářivě bílé šaty, vyhněte se odstínům béžové na košili či doplňcích ženicha. Navzdory tomu, že při zkouškách v salónu košile vypadá perfektně, vedle nevěsty bude ženich působit nevýrazným nebo dokonce zašlým dojmem.

jaksladitnevestu1.jpg#asset:7042:contentImage

Důležité je, aby k sobě ladily odstíny šatů a košile.

Pokud se rozhodnete obléknout černý oblek, nelaďte k němu do černé barvy žádné doplňky, šperky či části oděvu. Černá je vyhrazená pro večerní nebo smuteční události a na svatbu se obvykle nenosí.

S barvami úzce souvisí i styl – pokud pořádáte uvolněnou zahradní svatbu bez přísného dresscode, můžete se odvázat i v barvách šatů a obleku. V tomto případě dbejte kromě ladících barev i na ladící styly. Budou-li nevěstiným šatům dominovat krajky a boho styl, měl by ženich nechat doma slavnostní žaket a místo něj obléknout například ležérní kalhoty, košili a barevného motýlka. Styl hraje roli i při výběru detailů. Už dávno není cílem sladit do jednotné barvy kapesníček, kravatu či motýlka. Důležité je, aby k sobě pasovaly odstíny, vzory a styly.

jaksladitnevestu5.jpg#asset:7043:contentImage

Vše co nejpřesněji v jedné barvě – to už se nenosí. Laďte vzory i barvy tak, ať k sobě sedí, ale zároveň ukážou vaši nápaditost a styl.

Nevěsta a ženich mohou ladit doplňky

Ženich je nejslavnostněji oblečený muž na svatbě. Pro svatebčany ja faux pas obléci se slavnostněji nebo elegantněji než ženich. Proto kromě na míru střiženého obleku s košilí myslete i na doplňky, které podpoří punc elegance a promyšlenosti oděvu.

Doplňky nevěsty a ženicha k sobě mají ladit. Je to ideální varianta vizuálního souznění novomanželů, pokud chcete být decentní a nepotrpíte si na okázalost.

1. Detaily

Pokud plánujete venkovní svatbu, kam ženich obléká ležérní oblek, dejte mu do horní kapsičky kapesníček v barvě stuhy, kterou si nevěsta uváže kolem pasu, do vlasů nebo přes kytici. Podobně můžete kapesníček ladit i s detaily na šatech či špercích nevěsty.

2. Květiny Oko svatebčanů potěší i kytice sladěná s ženichovou korsáží. Floristka by při tvorbě korsáže neměla použít všechny druhy květin z nevěstiny kytice, ale jen ty dominantní. Cílem je propojit outfity květinovým detailem, nikoliv zaplnit ženichovu klopu robustní vazbou, která se navíc může převažovat.

jaksladitnevestu2.jpg#asset:7044:contentImage

Žlutá květina a korsáž ve stejných barvách se skvěle doplňují. Odstíny žluté mohou vyniknout i díky tomu, že nevěsta a ženich zvolili zářivě bílé šaty i košili, takže se barvy navzájem netlučou.

3. Kov

K detailům samozřejmě patří i kovové doplňky. V případě nevěsty jsou to obvykle šperky a ozdoba účesu, ženich typicky mívá hodinky, kovové díly opasku a manžetové knoflíčky. Oba mohou mít i přezku na obuvi. A až si řeknou své ano, odejdou od oltáře s novým prstenem.

Při ladění těchto detailů myslete na barvu kovu všech detailů. Módní diktát neporoučí sladit vše jediné barvě, ale dbejte, ať se na vašich outfitech neobjevují více než dvě barvy kovu.

jaksladitnevestu3.jpg#asset:7045:contentImage

Pokud má nevěsta rodinný šperk po babičce, který si chce vzít na svatbu, přizpůsobte výrazné ozdobě například hodinky či manžetové knoflíčky.


Na svatbě se hodně pozornosti upírá na oděv ženicha. Přečtěte si, jak pro něj správně vybrat oblek. A pokud se letos pasujete do role svatebčanů, máme tipy i pro vás, jak svatbu zvládnout ve vhodně zvoleném oděvu a s grácií.

Rádi vám pomůžeme nejen s laděním doplňků, ale i celým svatebním outfitem. Jsme vám k dispozici v našem brněnském či pražském salónu nebo přijedeme i k vám domů.

>>Domluvte si s námi schůzku<<