Jak jde o oblečení na ples a jiné formální akce, o vhodném dresscode není diskuze. Čtete-li ale na pozvánce označení jiná než white tie či black tie, je snadné se při výběru večerního modelu vychýlit ze správného směru.

Když jdete na akci v neformálním stylu

Pokud si pořadatel akce nepotrpí na obleky a kravaty, pravděpodobně vás pozvánka navede k některému z těchto dresscode. Není-li o stylu ani zmínka, oblékněte totéž, co v běžný pracovní den a model vyšperkujte elegantními doplňky.

Casual/informal

Jdete-li na večírek v tomto stylu, vystačíte si s džínami a tričkem. Casual styl je cokoliv, v čem si nebudete připadat příliš formálně.

Smart casual

Smart casual (nebo také dressy casual či casual dressy) vyžaduje vylepšený casual outfit. Vyměňte tričko za polo, přidejte separátní sako, nazujte polobotky (či v létě mokasíny) a můžete jít. Pokud chcete obléci džíny, dbejte na to, aby byly tmavé a bez děr či zdobení. Kravatu klidně nechte doma, raději sáhněte po kvalitním pásku.

vanocnidresscode5.png#asset:6680:contentImage

Znalost dresscode uplatníte i mimo večírkovou sezónu. Smart casual nebo business casual oblečte na schůzky, do kanceláře nebo nedělní brunch.


Business casual

Nenechte se zmást protimluvným spojením formálního byznysového stylu a neformálního casual dresscode. Vyžaduje-li situace business casual, nechte ve skříni džíny i tenisky a oblečte vlněné kalhoty či chinos, triko s límečkem nebo méně formální košili, pásek, polobotky a přidejte separátní sako.

Na akcích v golfovém klubu nebo na venkovských sídlech vás může potkat i country club casual. V outfitu se inspirujte oblečením z greenu nebo stylem britských gentlemanů.

V teplejších měsících, a zvlášť na akcích v zahraničí, čekejte na pozvánce garden attire nebo beach formal. Držte se zásad business casual, ale oblečení přizpůsobte venkovní teplotě a prostředí – z materiálu se hodí len a z barev světlé a pastelové tóny.

vanocnidresscode3.png#asset:6678:contentImage

Zvlášť v zahraničí vás mohou potkat zahradní či plážové párty, akce ve stylu sportovního klubu nebo na venkově. Dresscode v takovém případě vždy přizpůsobte prostředí a počasí.


Vyžaduje-li příležitost formální oděv

Čtete-li na pozvánce některý z těchto dresscode, čeká vás více formální událost. Při výběru vhodného oblečení pamatujte na dvě módní pravidla. Za prvé, vždy je lepší být oblečený lépe, než-li se očekává. Za druhé, nikdy nebuďte oblečený o moc lépe než ostatní – zadělali byste si na faux pas.

Business formal

Pokud vás čeká akce ve stylu business formal, připravte si dobře padnoucí tmavý oblek, na míru šitou košili, konzervativní kravatu a kožené polobotky. Neočekává se přílišná kreativita, jen elegance a nadčasový styl.

vanocnidresscode2.png#asset:6677:contentImage

Klasický a elegantní styl do korporátní kanceláře nebo na významné obchodní schůzky.


Cocktail attire/lounge

Chystáte-li se na koktejlovou párty, oblékněte se podle business formal a přidejte trochu extravagance. Může jít o barevnou kravatu či hravý kapesníček v kapse u saka. Dovolí-li to atmosféra akce, nemusíte se striktně držet ani tmavého obleku a oblékněte třeba modrou nebo tmavě šedou.

Festive

V době předvánočních večírků a silvestrovských párty vás může potkat formální koktejlový dresscode okořeněný slavnostními vyzněním. O to se postarají například materiály (třeba samet) či barvy typické pro vánoční období – červená či tmavě zelená.

Blog.png#asset:6932:contentImage

Na večerní akce nebo večírky ke konci roku se oblékněte ve stylu lounge nebo festive. Kombinujte materiály a outfit ozvláštněte detaily.


Velmi formální událost si žádá velmi formální oděv

Jakmile na pozvánce čtete black tie nebo white tie, čeká vás velmi formální akce, na kterou oblékněte smoking nebo frak. Potkat se ale můžete i s volnějšími variancemi klasického formálního stylu.

Black tie optional/semi-formal

Při výběru garderóby ve stylu black tie optional (někdy se jí říká také semi-formal) sáhněte buď po smokingu nebo tmavém obleku. Obojí musí být dokonale padnoucí a sladěné do poslední nitky.

Black tie creative

Držte se klasiky v podobě black tie a zvolte kreativní doplňky – červeného motýlka, černou košili nebo excentrické manžetové knoflíčky.

A zlatá rada na závěr: ať už míříte na neformální večírek nebo podnikovou večeři, vybírejte outfit tak, abyste se v něm cítil sebejistě a pohodlně. Nechcete-li si utrhnout módní ostudu, módní konzultanti v Praze i v Brně vám rádi poradí s výběrem oblečení, ve kterém oslníte bez ohledu na typ akce.