Nákupy v módních řetězcích jsou jednoduché, rychlé a na první pohled strčí návštěvu krejčího hravě do kapsy. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jaké důsledky mají pro vaši peněženku, vzhled nebo planetu? Přečtěte si, proč je z dlouhodobého hlediska výhodnější zamířit do krejčovství místo do obchodního domu.

1. Peníze

Jak praví známé moudro, bez ohledu na to, o čem se mluví, vždy jde o peníze. A móda není výjimkou. Peníze hrají velkou roli v našem rozhodování a obvykle také představují důvod, proč místo do krejčovství zamíříme do módního řetězce.

Košile za několik stovek či sako ve slevě jsou pro mnoho zákazníků natolik lákavé, že opomíjí kvalitu materiálu či nepadnoucí střih. Právě tyto vlastnosti snižují životnost oblečení a v důsledku stojí za tím, že sice nakoupíte košili za pár stovek, ale oblečete si ji jen několikrát. Pak se rozpadne nebo ji vyhodíte kvůli tomu, že táhne v ramenou.

Při detailním pohledu zjistíte, že v ceně oděvů z krejčovství se odráží tři aspekty, které oblečení z velkých módních řetězců postrádá: kvalita materiálů, férová práce i know-how krejčího

Při návštěvě krejčovství ovlivníte, z jakého materiálu si necháte šít. Obvykle vybíráte z přírodních materiálů té nejlepší kvality, na rozdíl od syntetických látek, které potkáte v konfekčních obchodech. 

Podíváte-li se ještě dál, zjistíte, že takové látky jsou vyráběné za podmínek, které škodí planetě a neprospívají ani samotným pracovníkům. Oproti tomu kvalitní látky v krejčovství pochází od firem s dlouholetou tradicí a jejich výroba zahrnuje tradiční postupy – každá část výrobního procesu se pak promítá do ceny látky, ze které vám ušijeme třeba nový oblek.

>> Přečtěte si, jak správně vybrat oblek.<< 

Oproti továrně v Číně, Bangladéši či Indii, které patří mezi největší výrobce oblečení, v krejčovství přesně víte, kdo vám nový oděv šije. Znáte proces výroby, máte jistotu kvalitní ruční práce a díky znalostem krejčího oděv dlouho vydrží. V neposlední řadě také víte, že krejčí za svoji práci dostane férově zaplaceno.


slowfashionimage1.png#asset:7390:contentImage


Etický a ekologický přístup se sice odráží v ceně, ale mnohonásobně přispívá ke kvalitě a dlouhé životnosti oděvu. Té pomůže i správná péče o oblečení, která výrazně ovlivní výdrž materiálu a umožní vám oděv nosit i několik let. 

Investice do oděvů samozřejmě znamenají vyšší prvotní výdaje, v průběhu několika let ale takto obměníte šatník bez finanční ztráty. Pečlivě vybírejte, kdo a z jakých materiálů vaše oblečení šije, a následně o oděvy dobře pečujte. Z dlouhodobého hlediska ušetříte.

slowfashionimage4.png#asset:7391:contentImage

2. Udržitelnost

S financemi jde ruku v ruce i udržitelnost celého módního průmyslu. Dražší nákupy mají emocionální hodnotu, motivují nás o oděvy pečovat, a v důsledku tak méně oblečení nakupujeme i vyhazujeme.


slowfashionimage2.png#asset:7392:contentImage


Oproti módním řetězcům, které šijí do zásoby miliony kusů oděvů, přispíváte návštěvou krejčovství ke vzniku menšího množství oblečení – necháte si ušít jen to, co skutečně unosíte.

Chcete-li se vydat cestou udržitelnosti do poslední nitě, ptejte se v krejčovství na dodavatele látek, kteří pracují eticky a ekologicky. Vyberete-li si navíc malé krejčovství, podpoříte lokální výrobce.

slowfashionimage3.png#asset:7393:contentImage

Myšlení a chování v duchu „slow fashion“ staví oproti rychlosti a okamžité dostupnosti módních „fast fashion“ řetězců na lokálním, etickém a ekologickém přístupu k módě.

3. Charakter

V době, kdy neexistovaly obchodní řetězce, neměli lidé na výběr z tisíců vzorů triček, zato jim veškeré oblečení perfektně padlo. Nechali si totiž šít na míru. A právě originalita a na milimetr sedící střih je to, co outfitům, které vidíme ve fotoalbech našich dědečků, dodává eleganci a šmrnc.

Oblečení v konfekci je šité na jeden typ postavy, a i pokud máte křivky ideálu krásy, oděv vám pravděpodobně nikdy dokonale nepadne. Jedinečnost každého z nás dokáže respektovat pouze oblečení, které vzniklo jen pro nás. Jakmile ho oblečete, nejen že rozdíl uvidíte, ale také ho poznáte při každém pohybu. 

Oproti hektickým kabinkám módního řetězce vám krejčí či módní konzultant poradí s výběrem vhodného materiálu, střihu i barev a společně vytvoříte nadčasový šatník. Především ale – zkušený krejčí se nezalekne jakéhokoliv typu postavy a pomocí vhodného střihu vyzdvihne její přednosti.

Změna zažitých nákupních vzorců není jednoduchá. Pokud je vám ale filozofie slow fashion blízká stejně jako nám, rádi vás uvidíme v našich salónech – a to i při nezávazné konzultaci nad novými možnostmi vašeho šatníku.