Ať už chcete udělat dojem na promoci nebo jdete za svědka svému nejlepšímu příteli, potřebujete k tomu padnoucí a hlavně vhodně zvolený oblek. Poradíme vám, jaký oblek by měl ve své výbavě mít každý muž, i jak se vyznat v materiálech a barvách, abyste vždy platili za elegána non plus ultra.

Byly doby, kdy byl oblek nutností i při cestě pro ranní noviny. Ty časy jsou sice dávno pryč, ale pro mnohé muže přesto zůstává každodenním úborem. I ti, kteří formální oděv oblékají jen několikrát ročně, by ve svém šatníku měli mít alespoň jeden dobře padnoucí univerzální oblek. Jak ho vybrat vám rádi poradíme v našich salónech – ještě předtím si ale nastudujte základy z našeho velkého oblekového průvodce.

Nejprve se zaměřte na výběr materiálu

Vybírat oblek jen podle barvy je stejné, jako vybírat auto podle barvy laku. Při nákupu se proto nejdříve dívejte na složení látky, ze které je oblek šitý.

Pokud si nechcete nošení obleku znechutit, dejte vždy přednost přírodním materiálům před polyesterem. Ten je totiž neprodyšný a hlavně v létě v něm zažijete pořádně horké chvilky.

Ze vzorníku vybírejte látky z vlny, případně kombinaci vlny a dalších vláken. V krejčovském salónu se setkáte se třemi parametry, které ovlivňují výsledný vzhled látky i samotného obleku.

  1. Gramáž označuje hmotnost látky na metr čtvereční. Oblekové látky vhodné na celoroční nošení mají obvykle gramáž 260–280 gramů. Lehčí látky (210–220 g) se hodí na letní obleky, naopak těžší (nad 280 g) jsou vhodné pro zimní obleky.
  2. Jemnost vlny určuje rozpětí 80 až 250's. Čím vyšší číslo, tím jemnější materiál. Pro obleky na běžné nošení doporučujeme jemnost vlny 120's, pro slavnostnější modely vybírejte z označení nad 150's.
  3. Vazba látky určuje její vzhled. Pro univerzální obleky doporučujeme látku s twillovou diagonální vazbou, která se málo mačká a snadno udržuje.

image4.png#asset:7072:contentImage

S krejčím nejprve proberte příležitosti, k nimž oblek unosíte a poté společně vyberte vhodnou látku.

Univerzální oblek k celoročnímu nošení

Pokud oblek vytahujete ze skříně jen párkrát ročně na slavnostní události, potřebujete oděv, ve kterém se budete cítit příjemně – ať už jdete do divadla v prosinci, nebo na svatbu v červnu.

Pro univerzální obleky se nejlépe hodí vlněné látky o gramáži 260 až 280 gramů s jemností vláken 120's a twillovou vazbou. V takovém obleku vám bude celoročně pohodlně a zároveň nevyžaduje speciální údržbu.

V zimě noste vlnu a kašmír

Oblékáte-li oblek dennodenně, rozšiřte šatník o modely přizpůsobené pro roční období. Na chladnější období jsou ideální vlněné obleky nebo kombinace vlny a dalších přírodních vláken.

  • Vlněné obleky s příměsí kašmíru jsou velmi příjemné na dotek a v kruté lednové vánici opravdu zahřejí. Mohou se však rychle opotřebovat na loktech či stehnech a při nešetrném zacházení se snadno žmolkují.
  • Vlnu s příměsí mohéru, neboli vlákna ze srsti moherské kozy, ocení vytížení cestovatelé. Mohér je odolný proti opotřebení a příliš se nemačká. Hodí se nejen pro zimní, ale i celoroční nošení.

Blog-5.png#asset:7073:contentImage

Vlněný oblek je ideální volba do sychravého podzimního počasí i na zimní svatbu.

V horkém létě oblékejte len či hedvábí

Na letní párty nebo aperitiv v rozpálených ulicích velkoměsta je naprosto ideální lněný oblek. Díky prodyšnosti lnu sotva ucítíte, že ho máte na sobě. Počítejte ale s tím, že se poměrně snadno mačká. Svým vzhledem se pak lněné látky hodí spíše na denní nošení než večerní příležitosti. Když máte oblek z tak lehkého materiálu, měla by i košile působit velmi lehce, aby oblek nezastínila.

Zkuste třeba:

  • kombinaci lnu a bavlny, která je oblíbená pro svoji měkkost,
  • lněné košile ve světlých i tmavých barvách,
  • lehké bavlněné košile v bílé či světle modré barvě,
  • hedvábné košile
  • nebo košile s příměsí viskózy, které příjemně chladí.

K letnímu outfitu obujte mokasíny z broušené kůže, které noste na boso nebo s neviditelnými ponožkami. K letnímu stylu se hodí také derby či driving shoes.

Blog-6.png#asset:7074:contentImage

Len má sice sklony se mačkat, ale to je jen malá cena za pohodlí, které si v horkých letních dnech nebudete moci vynachválit.

Lněný oblek vám dodá image ležérního elegána připraveného na vše, co mu den přinese. Na většinu večerních (letních) akcí se ale nehodí. Účastníte-li se formální (letní) akce, oblékněte oblek z lehké vlny o gramáži 210–220 gramů s příměsí hedvábí. Žádný jiný materiál vám navíc nedopřeje takový pocit výjimečnosti jako právě tlumeně lesklá hedvábná vlákna. Látky s příměsí hedvábí jsou příjemně prodyšné a pevné.

Blog-7.png#asset:7075:contentImage

Hedvábí se přirozeně leskne, což dodává obleku punc luxusu.

V případě letních obleků můžete zvolit polopodšité sako bez podšívky na zadním díle nebo třeba model úplně bez podšívky, což obleku maximálně odlehčí. Variant je několik a tu nejlepší právě pro vás vyberete společně s naším módním konzultantem.

Vybírejte oblek podle barvy

Teprve když máte jasno, co má váš nový oblek mít pod kapotou, zaměřte se na výběr laku – tedy barvy látky, ze které bude váš nový oděv šitý.

Pokud si svůj šatník teprve budujete a nemáte ve skříni žádný reprezentativní oblek, rozhodně začněte koupí jednobarevného modelu v černé, tmavě modré nebo šedé barvě.

Černý oblek oblékejte hlavně večer a na formální události

Klasický černý oblek se hodí na slavnostní večerní příležitosti, ale unosíte jej ve výjimečných případech i přes den – na formální svatby, pohřby a akce, kde je daný dresscode. Vždy se ovšem vyhněte lesklým látkám, které by vás proměnily z distingovaného gentlemana v zaměstnance kasina v Las Vegas. K černému obleku vždy obujte černé boty a vezměte černé ponožky. Na formální události oblékněte bílou košili.

Svatební-foto.jpg#asset:7084:contentImage

Černý oblek se hodí na formální svatbu, pohřby nebo večerní akce.

V tmavě modrém obleku zazáříte v divadle i na obchodní schůzce

S oblekem v tmavě modrém odstínu je to jako s úsměvem – sluší každému. A je rozhodně nejuniverzálnější. Bez obav jej oblékněte na pracovní schůzky i do divadla. Lichotí i pánům s alabastrovou pletí, na kterých černý oblek často působí zbytečně tvrdě. A co se kombinování týče, máte mnohem volnější ruce než v případě černého obleku.

Tmavě modrý oděv se nebojte nosit s:

  • barevnými košilemi,
  • vzorovanými kravatami,
  • kapesníčky v klopě
  • i dalšími doplňky.

Boty zvolte v jakémkoliv odstínu hnědé, vínové, případně černé barvě. Vždy ale ve stejné barvě oblékněte i pásek. Toužíte-li outfit oživit, nazujte ponožky s jemným vzorkem nebo v tlumené barvě.

Blog-10.png#asset:7085:contentImage

Je univerzální a na každém vypadá dobře. Tmavěmodrý oblek se navíc skvěle kombinuje a až na výjimku velmi formálních schůzek a pohřbů se hodí na všechny příležitosti.

Není šedá jako šedá

V případě šedého obleku máte na výběr z velké palety odstínů. Ten nejvšestrannější naleznete někde uprostřed mezi velmi světlou šedou a barvou dřevěného uhlí.

V takovém obleku si vyjděte klidně na zahradní párty nebo vyražte na pracovní schůzku. Na velmi formální události se příliš nehodí, ale službu vám prokáže, i pokud jdete třeba na svatbu. Čím dál častěji jej na svůj den D oblékají i ženichové.

Abyste šedý oblek využili co nejvíce, pořiďte si k němu náležité doplňky:

  • Na formálnější příležitosti sáhněte po bílé nebo černé košili,
  • pro ležérní vzhled zvolte jednobarevnou košili ve světlejších barvách nebo košili s vytkávaným mikrovzorem či potiskem
  • a na neformální pochůzky nebo pracovní párty jej zkombinujte třeba s černým rolákem.

Blog-9.png#asset:7083:contentImage

U šedých obleků máte na výběr z široké palety odstínů, přičemž nejuniverzálnější odstín je ten někde uprostřed (na fotce druhý zleva).

Obleky se vzorem kupujte, až když jste si jistí v kramflecích

Dobře zkombinovaný károvaný nebo pruhovaný oblek vás povýší do gentlemanské ligy. A vaše snaha rozhodně nezůstane bez povšimnutí dam, které dokážou ocenit vaši odvahu – vězte, že všichni dobře ví, jak těžké je sladit tak výrazný kousek.

image9.png#asset:7080:contentImage

V GALARDu šijeme separátní saka, kalhoty a obleky z kvalitních látek (nejen) britské značky Holland&Sherry. Z široké palety vzorů si vybere i ten nejnáročnější muž.

Vybírat můžete z široké palety kárových i pruhovaných látek. V obou případech ale platí, že méně je více. Pro akce s kreativním dresscodem se hodí látky se širokými pruhy ve stylu 30. let i káro všech velikostí. Svoji představu proberte s našimi módními konzultanty, kteří vzory namíchají v koktejl, který přesně sedne vašemu typu postavy.

image1.png#asset:7081:contentImage

S pořízením černého obleku nešlápnete vedle. Svůj arzenál dále rozšiřujte o další jednobarevné nebo i vzorované a barevné kousky.

Rádi vám poradíme, jak vaše obleky kombinovat s doplňky, nebo vám ušijeme nový klenot do vašeho šatníku. Jsme vám k dispozici v našem brněnském či pražském salónu, ale pokud si přejete, přijedeme i za vámi domů.

>> Domluvte si s námi schůzku <<