Dbát na nadčasovou a kvalitní garderobu je věc jedna. Věc druhá je doplnit takový šatník o stejně elegantní doplňky, kterými celý outfit doladíte a vyzdvihnete svoje přednosti.

Najdete-li perfektně padnoucí střih kalhot či saka, může váš módní život vypadat velmi jednoduše – jednou za čas si necháte ušít nový kousek v nadčasové barvě, která ladí do vašeho stylu, a každé ráno máte jasno v tom, co zrovna obléci.

S doplňky je to ale jiné. Vybírat můžete z desítek stylů, barev i materiálů. Ne každý se k sobě navzájem hodí. Ne každý ladí s oblečením, které již vlastníte. A ne každý je vhodný pro danou společenskou událost.

Právě z těchto důvodů jsou doplňky snad tou největší výzvou pánských šatníků. Stačí si ale zapamatovat pár pravidel a tápání na poli doplňků dáte vale.

1. Vezměte v potaz roční období, usnadníte si výběr barev i materiálu

V případě materiálů a barev platí u doplňků totéž, co při výběru oděvu. Čím níž je ryska teploměru, tím volte teplejší materiály i tlumenější barvy. Při výběru barev volte například vínovou, horčicovou, tmavě zelenou či modrou, hnědou, šedou či černou.

Když se otepluje, odhlečete materiálům i barvám. Oblékejte pastelové odstíny barev, bílou, světle šedou nebo béžovou.

>> Přečtěte si, jak vybrat materiál a barvu obleku <<

2. Přizpůsobte doplňky typu postavy

Ne každý trend je pro každou postavu. Ať už vybíráte oděv nebo doplňky, nalijte si čistého vína a oblékejte postavu, kterou skutečně máte. Díky oblečení a detailům potlačíte nedokonalosti a vyzdihnete přednosti.

  • Pokud máte větší bříško, přitáhněte pozornost k ramenům – k dobře střiženému saku noste motýlka a nebojte se výrazných šál. Místo pásku sáhněte po šlích a dojem celého outfitu opticky vyvažte kvalitní koženou obuví a kloboukem.
  • Na zdůraznění ramen a hrudníku se zaměřte, i pokud máte rovnou, štíhlou postavu. Vedle šály noste kapesníčky nebo ozdoby do klopy. Jste-li hodně štíhlí a výškou nižší, vyvarujte se botám s dlouhou špičkou.
  • Máte-li postavu s širokými rameny a útlým pasem, opticky vyrovnejte obě partie. Nezvýrazňujte oblast hrudníku, naopak přitáhněte pozornost k pasu. Noste kvalitní kožený pásek, který slaďte s obuví.

3. Vždy laďte barvu kůže a kovů

Od obuvi přes pásek až po peněženku. Pánským doplňkům dominuje kůže, proto vždy dbejte na to, aby všechny kožené součásti vašeho outfitu ladily v jedné barvě a ideálně i odstínu.

Totéž platí u kovů – ať už je to pásek, manžetové knoflíčky nebo hodinky. Noste buď studené odstíny stříbra a nerezi, anebo společně laďte detaily v barvě zlata či mědi.

Když kombinujete oblečení a doplňky, hleďte na výsledný outfit jako na celek. A pokud přeci jen zavládne nejistota, obraťte se na naše módní konzultanty – kdykoliv zavolejte nebo zašlete fotku k akutní módní konzultaci.

Doplňky od hlavy k patě: z čeho vybírat a jak je kombinovat

Zatímco mnohé dámy se vyžívají v rozšiřování sbírek bot či kabelek, pánům obvykle stačí jen velmi málo doplňků. Pokud si vybíráte doplňky kvalitní a věnujete jim péči, vydrží vám dlouhé roky.

Klobouk

Klobouky zažívají renesanci a již dávno nepatří jen na hlavy starších pánů. Naopak – noste je v jakémkoliv věku. S výběrem si ale nechte poradit a zvažte nejen barevnou paletu, která podtrhne přirozený odstín vaší pleti, ale především se zaměřte na tvar klobouku, který se hodí k vašemu stylu i tvaru obličeje.

Populární pokrývkou hlavy mezi muži je:

  • klobouk typu fedora s širší krempou a protlačenou vrchní částí,
  • plstěná bekovka
  • nebo tvídová kapitánka.

Dále platí:

  • Na volnočasové akce můžete nosit i buřinku, naopak cylindr nasaďte jen k fraku.
  • Klobouk laďte s barvou obuvi, tašky, případně s odstínem saka nebo kabátu.
  • Při příchodu do místnosti se sluší klobouk odložit, a pokud ho držíte v ruce, tak vždy vnitřní stranou k tělu.

V neposlední řadě dbejte na péči, aby vám klobouk dlouho vydržel – ukládejte ho do krabice, vyčesávejte kartáčem z kančích štětin a chraňte ho před deštěm.

>> Klobouky tradiční české značky TONAK najdete nově i v našich salónech. Zastavte se <<

Deštník

Opomíjený a zároveň nezbytný – alespoň pro každého muže dobrého vychování. Nejen, že uchrání před deštěm váš účes i kabát z kvalitní vlny, ale samozřejmě jej nad svojí hlavou ocení i vaše drahá polovička.

Kravata

Vázanku vybírejte podle převažujících barev ve svém šatníku – klasické módní pravidlo říká, že byste na sobě neměli mít více než tři barvy.

doplnky_clanek8.jpg#asset:7269:contentImage

Při výběru tedy vycházejte z barev obleků a košil, které již v šatníku máte, a kravatu pořiďte v podobných odstínech (obvykle jde o odstíny modré, šedé či černou klasiku). Pokud preferujete výrazné vázanky, zabruste na opačný konec barevného spektra a noste vínovou, růžovou nebo fialovou kravatu.

Ke svetru – přes hlavu i tomu propínacímu čili cardiganu – se hodí pletená kravata.

Motýlek

Stejně jako při výběru kravaty, i u motýlku dbejte na barevnost, která zapadne do vašeho stávajícího šatníku. Barevné či vzorované motýlky noste přes den a na neformální akce, naopak k předepsanému dresscode noste jen motýlek v bílé nebo černé barvě.

>> Přečtěte si vše o formálním pánském dresscode <<

Faux-pas, které otřese módním sebevědomím, je koupě předvázaného motýlku. Pokud tento doplněk chcete nosit, naučte se ho správně uvázat. Poradíme vám, jak na to.

Šála

Zatímco v českých ulicích je tento doplněk mnohdy vnímán jako nutné zlo, v šatnících Italů či Francouzů hrají prim šály různých barev uvázané na desítky způsobů.

Zkuste tento univerzální doplněk i vy:

  • na podzim či z jara noste lehké šálky s příměsí modalu či hedvábí,
  • v zimě se nechte zahřát šálou z kašmíru (třeba s vyšitým monogramem).

doplnky_clanek6.jpg#asset:7270:contentImage

Je-li doplňkem vaší tváře i plnovous, pořiďte si šálu z vlny s příměsí kašmíru, která je odolnější proti poničení.

Ozdoba do klopy

Klopu saka dolaďte květinovou ozdobou (boutonniere) nebo špendlíkem (pinem). Tento doplněk se hodí ke všem příležitostem a dává vám volnou ruku v jeho pojetí od decentních ozdob až po ty extravagantní.

doplnky_clanek2.jpg#asset:7271:contentImage

Kapesníček

Můžete ho nosit v saku, ve vestě i v kabátě. Materiál a barvu volte podle ročního období – klasikou je ten hedvábný, v zimě si dovolte i vlněný, který skvěle doplní právě kabát.

Kapesníček laďte:

  • s kravatou – nikdy si ale nekupujte set ze stejné látky, naopak vyberte podobný odstín, nebo z kravaty vypíchněte méně výraznou barvu a v té vezměte kapesníček,
  • s košilí – ve stejné barvě,
  • náhodně – podle převládající barvy outfitu nebo čistě podle nálady.

doplnky_clanek1.jpg#asset:7272:contentImage

Hodinky

Možná si vybavíte kapesní cibule svého dědy, možná hi-tech model poslední doby. Klasickou volbou jsou ty s koženým páskem. Noste je jako módní doplněk i praktickou záležitost – pohlédnout na zápěstí je přeci jen elegantnější, než vytahovat z kapsy mobil.

Manžetové knoflíčky

Chcete-li svůj outfit vynést do módních výšin při některé z formálních událostí (například při svatbě či plesu) nebo preferujete-li opravdu klasický styl, nechybí ve vašem šatníku manžetové knoflíčky. Při jejich výběru dbejte na to, aby barvou kovu ladily k dalším doplňkům – především sponě na pásku a náramkovým hodinkám.

doplnky_clanek3.jpg#asset:7273:contentImage

Rukavice

Jakmile teploty klesnou pod bod mrazu, vybavte se koženými rukavicemi. Obvykle v nich najdete kašmírovou vložku, která zahřeje i v extrémních teplotách. Elegantní kožené rukavice noste ke kabátu na míru nebo i prošívané bundě.

Barvu rukavic slaďte s obuví (a dalšími koženými prvky na outfitu) a nezapomeňte na pravidelnou péči – jednou za čas je nakrémujte přípravkem na kůži a vyhněte se sušení na topení, které kůži ničí.

Pásek

Klasickým a praktickým doplňkem je kvalitní pásek z hovězí usně, který vám při správné péči vydrží i desítky let pravidelného nošení.

Barvu pásku vždy slaďte s barvou obuvi a případnými dalšími koženými doplňky, barvu spony zase kombinujte s ostatními kovy.

doplnky_clanek5.jpg#asset:7274:contentImage

Šle

Šle neboli kšandy jsou stylovým doplňkem, jehož sláva se v posledních letech vrací. Sluší (nejen) pánům s větším bříškem a protáhnou postavu – nejen opticky, ale také vás narovnají v zádech.

doplnky_clanek9.jpg#asset:7275:contentImage

  • Šle nikdy nenoste společně s páskem, ideálně dbejte na to, aby kalhoty ke šlím neměly ani poutka na pásek.
  • Laďte je s motýlkem nebo kravatou, a pokud na sobě kšandy mají kožené prvky, zkombinujte je s obuví.
  • Dříve platilo, že se šle nosily skryté pod vestou a sakem, dnes je klidně vystavte na odiv.

>> Kvalitní šle s koženými prvky najdete nově i v našich salónech. Zastavte se <<

doplnky_clanek7.jpg#asset:7276:contentImage

Peněženka

U peněženky platí, že čím tenčí, tím lepší. Vybírejte takovou, která nebude v kapse vidět – a ideálně ji noste v tašce, ať se vyhnete nevzhledným vybouleninám. Pokud u sebe nosíte jen pár bankovek, vystačíte si i se sponou na peníze.

Boty

Obuv je alfou a omegou vašeho stylu – nejen, že má výrazný vliv na to, jak budete celý den vypadat, ale především, zda se budete cítit pohodlně a sebevědomě.

Nemusíte vlastnit nespočetno párů, dbejte ale na to, abyste obouvali boty kvalitní, nadčasové a vždy čisté. Právě to, zda muž pečuje o svoji obuv, ukáže jeho gentlemanské kvality.

>> Přečtěte si, jak se starat o boty, aby vydržely více než jednu sezónu <<

Taška

Na denní nošení si pořiďte menší koženou aktovku, kterou noste v ruce, aby vám popruh přes rameno neničil sako či kabát. Barvu kůže vybírejte podle převažujících odstínů dalších doplňků.

doplnky_clanek10.jpg#asset:7277:contentImage

K prošívané bundě nebo třeba bomberu můžete aktovku vyměnit za menší kožený batoh. Vyrážíte-li na víkend, hodí se vlastnit větší tašku z kvalitního materiálu a na větší cesty je vhodný kufr místo tašky.

Parfém

Podobně jako se mění barevná a materiálová škála vašeho oděvu i doplňků v průběhu roku, střídejte také více parfémů. V létě sáhněte po svěžích či citrusových vůních, v zimě po těžších a kořenitých parfémech.

Vůně, ačkoliv rozpoznatelná jen čichem a nikoliv okem jako další doplňky, je stejně důležitá a dotváří váš vzhled i sebevědomí.

Pokud si s kombinováním doplňků nevíte rady, oslovte naše módní konzultanty, kteří vám rádi poradí.

>> SJEDNAT SCHŮZKU V SALÓNU <<